ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΚΑΙ SERVICE

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΚΑΙ SERVICE

Η Dnet A.E σε συνεργασία με την XEROX Hellas παρέχει στους πελάτες της κατόχους εκτυπωτών ή πολυλειτουργικών μηχανημάτων XEROX.Core i5 και Lynnfield

Πιο ψηλά από τους Core 2 και μία ιδέα πιο χαμηλά από τους Core i7, βρίσκεται η ολοκαίνουργια σειρά επεξεργαστών της Intel, με την ονομασία Core i5. Ο στόχος της παρουσίασής της είναι απλός: Η διάθεση πανίσχυρων επεξεργαστών σε εξαιρετικά προσιτή τιμή αλλά και με αντίστοιχου κόστους motherboards.

Με την παρουσίαση των επεξεργαστών Core i7, η Intel εισήγαγε μία σειρά από καινοτομίες οι οποίες αύξησαν εντυπωσιακά τις επιδόσεις των επεξεργαστών της, αλλά απευθύνονταν κατά βάση σε όσους μπορούσαν να διαθέσουν το κάτι παραπάνω από πλευράς χρημάτων. Πέρα από το κόστος των ίδιων των επεξεργαστών, αυξημένο ήταν και το κόστος των αντίστοιχων motherboards (αυτών με chipset X58), οπότε το σύνολο για τη δημιουργία ενός συστήματος με επεξεργαστή Core i7 δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο.

Προκειμένου να κάνει πιο προσιτά τα πλεονεκτήματα (τα περισσότερα εξ αυτών) των επεξεργαστών Core i7, η Intel ανέπτυξε έναν νέο πυρήνα για τους επεξεργαστές της με την ονομασία Lynnfield. Αυτόν τον πυρήνα τον ενσωμάτωσε στην νέα σειρά επεξεργαστών με την εμπορική ονομασία Core i5, αλλά και σε ολοκαίνουργια (και πιο φθηνά) μοντέλα της οικογένειας Core i7, όπως ο Core i7 860.
Όλοι αυτοί οι νέοι επεξεργαστές είναι εξαιρετικά ισχυροί, διαθέτουν 4 πυρήνες και ξεχωρίζουν από το γεγονός ότι τοποθετούνται σε εντελώς νέο socket (1156) που όπως δείχνουν τα πράγματα θα μας συντροφεύσει για αρκετό καιρό ακόμη.

Έτσι, αυτήν τη στιγμή θα βρείτε επεξεργαστές της Intel για τρία διαφορετικά sockets:


•Socket 1366: Όλοι οι πρώτοι επεξεργαστές Core i7 (σειρά 9xx).
•Socket 1156: Όλοι οι επεξεργαστές με πυρήνα Lynnfield, δηλαδή οι Core i5 και οι νέοι Core i7 της σειράς 8xx.
•Socket 755: Όλοι οι υπόλοιποι επεξεργαστές της Intel, δηλαδή οι οικογένειες Celeron Pentium, Core 2 Duo και Core 2 Quad.


Η σειρά Core i5 είναι ελαφρά διαφορετική από την Core i7 (για την ακρίβεια από τα πρώτα μοντέλα) και οι σημαντικότερες διαφορές είναι οι εξής:


•Στηρίζεται σε νέο (και μη συμβατό με τα προηγούμενα) socket, το οποίο διαθέτει 1156 ακροδέκτες. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πιο φθηνούς επεξεργαστές.
•Υποστηρίζεται από νέα chipsets, και συγκεκριμένα το Intel P55. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ φθηνότερα motherboards σε σχέση με αυτά που ενσωματώνουν το Χ58.
•Διαθέτει ενσωματωμένο ελεγκτή για μνήμες DDR3, αλλά δεν υποστηρίζει την αρχιτεκτονική triple channel των αρχικών Core i7 (σειρά 9xx). Υποστηρίζει αρχιτεκτονική dual channel, και στην πράξη, η διαφορά σε επιδόσεις δεν είναι σημαντική.
•Ενσωματώνει την τεχνολογία DMI (Direct Media Interface) αντί της QPI ως βασικό δίαυλο επικοινωνίας του επεξεργαστή με τα υπόλοιπα τμήματα του υπολογιστή, και τυχόν διαφορές σε επιδόσεις θα είναι αντιληπτές κυρίως σε συστήματα με περισσότερους από έναν επεξεργαστές (workstations και servers).
•Δεν υποστηρίζει την τεχνολογία Hyper Threading, και έτσι, οι τετραπύρηνοι Core i5 έχουν τέσσερα threads επεξεργασίας (και όχι οκτώ).
•Υποστηρίζει την τεχνολογία virtualization, απλά όχι στο εύρος και στις δυνατότητες των Core i7 9xx.
•Διαθέτει βελτιωμένη δυνατότητα αυτόματου overclocking (καλύτερο Turbo Boost) μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή όποτε παραστεί ανάγκη.
Οι επεξεργαστές με πυρήνα Lynnfield (οι νέοι Core i5 αλλά και η σειρά 8xx των Core i7) δεν διαθέτουν πια τον δίαυλο QPI, αλλά ενσωματώνουν την αρχιτεκτονική DMI (Direct Media Interface, αφορά στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν τα δύο βασικά τμήματα -northbridge και southbridge- ενός chipset). Οι νέοι επεξεργαστές της σειράς Core i5 αλλά και μερικά από τα νέα μοντέλα της σειράς Core i7, χρειάζονται νέο chipset (Intel P55) και επομένως νέο motherboard. Τα νέα αυτά motherboards είναι πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με αυτά που ενσωματώνουν το chipset X58 και υποστηρίζουν τη σειρά 9xx των Core i7.


Intel Clarkdale: Επεξεργαστες με ενσωματωμενα γραφικα!

Η νέα χρονιά ξεκινά εντυπωσιακά, με την Intel να παρουσιάζει τους νέους της επεξεργαστές με πυρήνα Clarkdale, οι οποίοι διαθέτουν ένα μοναδικό και εξαιρετικά χρήσιμο χαρακτηριστικό: Ενσωματώνουν κάρτα γραφικών!
Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, αλλά η νέα γενιά επεξεργαστών της Intel καταφέρνει να χωρέσει στο ίδιο chip μία κανονικότατη κάρτα γραφικών με υποστήριξη τόσο για DirectX 10, όσο και για Full HD video αλλά και το τρισδιάστατο γραφικό περιβάλλον Aero των Windows

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ισχυρό σύστημα με πολύ οικονομικό τρόπο, μικρές διαστάσεις και χαμηλή κατανάλωση, και παράλληλα να είστε στην αιχμή της τεχνολογίας ώστε να μπορείτε να κάνετε τα πάντα με τον υπολογιστή σας.


Ας δούμε τα βασικότερα στοιχεία της νέας τεχνολογίας:

1. Ποιοι είναι οι νέοι επεξεργαστές;

Πρόκειται για τους Core i3 530 και 540, τους Core i5 650, 660, 661 και 670, καθώς και για τον Pentium G6950.

2. Τι διαφορές έχουν μεταξύ τους;

Όλοι οι νέοι επεξεργαστές έχουν 2 πυρήνες. Οι Core i3 και οι Core i5 όμως διαθέτουν και τεχνολογία Hyperthreading και έτσι μπορούν να εκτελούν 4 παράλληλες εργασίες (threads). Επιπλέον, οι νέοι Core i5 διαθέτουν και τη λειτουργία Turbo boost (κάτι που δεν έχουν οι Core i3) με την οποία ανεβάζουν αυτόματα τη συχνότητα λειτουργίας τους (αυτόματο overclocking) όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις.

3. Με ποια τεχνολογία κατασκευάζονται;

Η Intel χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, λιθογραφική τεχνολογία 32nm για τους νέους επεξεργαστές, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε φθηνότερα, μικρότερα και με χαμηλότερη κατανάλωση μοντέλα. Επίσης, έχουμε μοντέλα με μεγαλύτερη "ανοχή" στο overclocking.

4. Χρειάζομαι ειδικό motherboard για τους νέους επεξεργαστές;

Και ναι, και... όχι! Οι νέοι επεξεργαστές τοποθετούνται σε socket 1156, οπότε ακόμη και τα παλαιότερα motherboards με chipset P55, μπορούν να τους φιλοξενήσουν (συνήθως μετά από ενημέρωση του BIOS). Η διαφορά είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση, δεν θα λειτουργεί η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Προτιμήστε λοιπόν motherboards με τα νέα chipsets H55 και Η57 ή με τα επερχόμενα P57 και Q55/Q57 (μοντέλα για εταιρική χρήση).

5. Τι επιδόσεις σε γραφικά θα πρέπει να περιμένω;

Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών των νέων επεξεργαστών είναι αρκετά ισχυρή για όλες τις βασικές λειτουργίες ενός υπολογιστή αλλά και για παιχνίδια χαμηλών απαιτήσεων. Θα μπορείτε να βλέπετε videos υψηλής ευκρίνειας, να δουλεύετε το περιβάλλον Aero των Windows, να παίζετε Flash games αλλά και άλλα παιχνίδια σε πιο χαμηλές αναλύσεις, να σερφάρετε στο Internet κ.λπ. Για "σοβαρό" gaming βέβαια, θα χρειαστείτε μία αυτόνομη κάρτα γραφικών.


Οι νέοι επεξεργαστές της Intel με πυρήνα Clarkdale διαθέτουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών μέσα στον ίδιο τον επεξεργαστή. Στη φωτογραφία διακρίνεται το κεντρικό chip του επεξεργαστή (κάτω και αριστερά) και η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών ακριβώς δίπλα του. Κάπως έτσι μοιάζουν οι νέοι επεξεργαστές της Intel εάν ανοιχτούν. Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών είναι αρκετά ισχυρή για απλά games αλλά και video high definition, ενώ είναι σημαντικά ισχυρότερη από οποιοδήποτε chip γραφικών είχε παρουσιάσει μέχρι σήμερα η Intel.


Εισοδος πελατων